Twee trends om in de gaten te houden voor het komende jaar: TikTok en livestreaming. 

TikTok steeds meer ontdekt

TikTok

TikTok is razend populair. In 2020 is de videoapp Facebook voorbij gegaan als meest gedownloade app. Tweederde van de gebruikers is jonger dan 30 jaar. In Nederland is de app af en toe in het nieuws, omdat het een Chinese eigenaar heeft. De afgelopen maanden heb ik met TikTok geëxperimenteerd, onder de naam: @devideoproducers.

Op TikTok zijn de meeste video’s met een telefoon opgenomen en gemonteerd. Ik wilde weten of professioneel gemaakte content hier in past én welke montagestijl werkt. Verschillende video’s kregen heel snel veel views. Één van mijn conclusies: in het eerste shot moet duidelijk zijn waar de video over gaat. Het moet daarnaast grappig, interessant of iets heel moois zijn. Een video kan viraal gaan met 1 shot, maar ook snelle montages met quotes werken. Gebruikers zijn heel interactief, een video krijgt al snel meer reacties en likes dan op Instagram.

Livestreaming onverminderd in trek

Door corona is livestreaming vorig jaar echt doorgebroken. Grote evenementen zitten er voorlopig nog niet in en daarom zal ook in 2021 veel gebruik worden gemaakt van streaming. Ik heb het afgelopen jaar ook geïnvesteerd in apparatuur om mijn opdrachtgevers te kunnen voorzien van livestreams.

Livestreaming door De Videoproducers

Een livestream door De Videoproducers

De wereldwijde vraag was zo groot, dat veel spullen een tijd lang slecht leverbaar waren. De afgelopen jaren zijn er veel technische ontwikkelingen geweest, waardoor het met compacte apparatuur mogelijk is om een professionele en betaalbare stream te produceren. Op de pagina livestreaming kun je daarover mee informatie vinden.

Een professionele livestream onderscheid zich van een mobiele livestream door uitstekend beeld en geluid. Ook is het mogelijk om ‘instarts’ af te spelen, denk aan videofragmenten of foto’s.