Nederland zit op slot vanwege het coronavirus. Het blijft echter mogelijk om tijdens de lockdown video’s te laten maken.

Video laten maken

Cameraman Marvin Gierveld in actie

Geen maximum aantal personen

De Rijksoverheid meldt het volgende: “Producenten in de audiovisuele sector mogen opnames maken voor bijvoorbeeld films, series, reclames en documentaires. Publiek is hierbij niet toegestaan. Dit mag in zowel studioruimten als op andere binnen- en buitenlocaties. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen. Maar alleen als het noodzakelijk is voor het doorgaan van het dagelijkse werk van culturele instellingen, bedrijven en andere organisaties. Uitgangspunt hierbij blijft: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Bij de werkzaamheden wordt het protocol van de betreffende sector gevolgd.” 

Culture sector in lockdown

Ook blijft het mogelijk om video’s in zalen op te nemen, bijvoorbeeld voor een livestream. De Rijksoverheid: “Optreden, repeteren en opnames maken is toegestaan voor professionele gezelschappen en acteurs. Voor bijvoorbeeld online voorstellingen, livestreams en televisie-uitzendingen (zonder publiek). In bijvoorbeeld een opname- of repetitieruimte of op een podium. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen. Maar alleen als het noodzakelijk is voor het doorgaan van het dagelijkse werk van culturele instellingen, bedrijven en andere organisaties.

Filmen in gebouwen 

Ook in publieke gebouwen kunnen er opnames gemaakt worden. “Gebouwen die voor publiek gesloten zijn, zoals theaters, musea en muziekscholen, mogen open blijven voor medewerkers in het kader van bedrijfsactiviteiten. Repeteren en opnames door professionals kunnen dus blijven plaatsvinden. Voor bijvoorbeeld digitale voorstellingen en live-streams. Ook is het toegestaan deze locaties te gebruiken voor onderwijsgerelateerde bijeenkomsten die niet online of in de onderwijsinstelling plaats kunnen vinden, zoals toetsen en tentamens.”

Afstand en mondkapje

Tijdens de opnames geldt natuurlijk wel de afstandsregel van 1,5 meter en de mondkapjesplicht. Er is wel een uitzondering tijdens bijvoorbeeld toneelspelen, dansen (als culturele uiting) en acteren. Lees hier en hier de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid. Heeft u nog vragen? Neem even contact op met De Videoproducers.