Terugblikkend op het afgelopen jaar moest ik denken aan de film Moffie. Dit is dit mijn eerste kijktip.

Moffie film

Persfoto Moffie

Over de film

Zuid-Afrika in het jaar 1981. Witte jongens moeten een militaire dienstplicht uitvoeren, die twee jaar duurt. De rekruten zijn gedurende die tijd property of the state. Om die reden hadden ze geen andere keuze dan ieder bevel op te volgen, onder zware omstandigheden. Daarnaast werd “die swarte gevaar” en het communisme door de apartheid regering als vijand onderwezen. Moffies, het Afrikaanse woord voor flikkers, ondergaan gruwelijke behandelingen op de psychiatrische afdeling, wanneer zij ontdekt worden. Nicholas, die gevoelens heeft voor jongens, moet de wreedheid van het homofobe leger zien te overleven.

Een onbekend verhaal

Onderdeel van de dienstplicht was een daadwerkelijke inzet, zoals bij de grensoorlog met Zuid-West Afrika (nu Namibië) en Angola. Regisseur Oliver Hermanus: “Ik wist heel weinig over de generatie witte Zuid-Afrikaanse mannen die gedwongen werden om die oorlog te voeren. Eerlijk gezegd heb ik nooit veel nagedacht over de moeilijkheden van witte Zuid-Afrikanen. Naar mijn idee, door de verhalen van mijn eigen gekleurde ouders en hun ouders, hebben alle witte mensen in Zuid-Afrika het gemakkelijk gehad. Dit is voor het grootste deel waar. Het systeem bevoordeelde hen en het was volkomen oneerlijk en onvergeeflijk. Als gevolg daarvan heb ik jonge, homoseksuele, witte jongeren die in de jaren 80 leefden nooit als vijanden van de staat gezien. Deze film gaat over hen. Wit, achttien jaar en moeten accepteren dat ze niet mogen zijn wie ze zijn.

Indrukwekkende geschiedenisles 

Apartheid, homofobie en eenzaamheid komen samen in de film, daarom was ik erg onder de indruk. Hermanus: “De primaire focus van de film is mannelijkheid. De film laat zien hoe witte Zuid-Afrikaanse mannen meer dan een eeuw lang zijn gevormd. Hoe het apartheidssysteem, het leger en de conservatieve aard van dit land, jonge jongens een ideologie van superioriteit en haat voedden.Het maken van de film heeft jaren geduurd. De cast van Moffie bestaat uit middelbare scholieren, professionele acteurs en onervaren acteurs. Voor velen van hen is Moffie hun eerste professionele film. Bekijk hier de trailer.