21 augustus 2021

Pride in Utrecht

Utrecht Pride, de intieme en gemoedelijke botenparade

Een terugblik op drie edities van Utrecht Pride, met dé beste beelden. We spreken deelnemers, bezoekers en organisator Robbert Kalff. We onderzoeken wat Pride betekent voor Utrecht en de gemeenschap. Én we kijken vooruit: hoe wordt Pride in de toekomst gevierd in Utrecht?

Van aftermovie tot docu

Utrecht Pride, ontstaan uit de behoefte om diversiteit en inclusie te vieren, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de eerste editie in 2017. Utrecht Pride onderscheid zich door het gemoedelijke karakter, de laaggelegen werven en een alom gewaardeerd community gevoel. 

De Videoproducers heeft bij van Utrechtse prides een aftermovie gemaakt en beschikt daardoor over een uniek en rijk beeldarchief. De laatste editie vond plaats in 2019. Omdat er geen feestelijke botenparades konden worden georganiseerd tijdens de coronacrisis in 2020 en 2021, heeft De Videoproducers het initiatief genomen voor deze eigen productie. Aan de hand van het archiefmateriaal, gecombineerd met nieuwe interviews, blikken we terug op de edities die hebben plaatsgevonden en belichten we deze vanuit verschillende perspectieven. Ontdek de geschiedenis van Utrecht Pride en de betekenis voor Utrecht.

Credits

Regie: Marvin Gierveld

Personages: Robbert Kalff (voorzitter), Giovanni Roemer (bezoeker), Pip (bezoeker), Imran (deelnemer).

Deze film kwam tot stand dankzij een subsidie van de Gemeente Utrecht.